Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru

 

Povezava na Facebook stran Medicinske fakultete Univerze v Mariboru

Sporočilo za javnost: Objava prispevka v reviji Nature Medicine

 

 

Zaviralec kašlja izboljša koncentracijo glukoze pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2

​Zaviralec kašlja izboljša koncentracijo glukoze pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2​ DOI: 10.1038/nm.3822

 

V objavi dne 16.3. 2015 v prvi reviji na področju raziskovanja v medicini Nature medicine (faktor vpliva 28) raziskovalci z Univerze Heinrich Heine, Univerzitetne klinike in Inštituta za biologijo celic beta iz Düsseldorfa pod vodstvom dr. Eckharda Lammerta in v sodelovanju z drugimi laboratoriji poročajo, da dekstrometorfan izboljša koncentracijo glukoze pri miših in ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Med sodelavci pri raziskavi so tudi trije raziskovalci z Inštituta za fiziologijo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, dr. Maša Skelin Klemen, dr. Marjan Slak Rupnik in dr. Andraž Stožer.

 

IMG_3651.jpg

 

Dekstrometorfan je zdravilna učinkovina, ki zavira kašelj in se nahaja v številnih zdravilih, ki se izdajajo brez recepta. Raziskovalci so uspeli pokazati, da dekstrometorfan preko receptorjev tipa NMDA celice beta v trebušni slinavki vzpodbuja k izločanju inzulina pri zvišani koncentraciji glukoze v krvi. Na ta način znižuje koncentracijo glukoze in zmanjšuje vrhove glukoze, to je obdobja povišane koncentracije glukoze v krvi.

Skupina z Medicinske fakultete v Mariboru je s pomočjo elektrofizioloških in mikroskopskih meritev celic beta odigrala ključno vlogo pri razjasnitvi osnovnega mehanizma delovanja dekstrometorfana, ki podaljša t.i. izbruhe celic beta, to je obdobja, ko so celice aktivne in izločajo inzulin.

Raziskava je tudi nakazala, da dekstrometorfan celice beta ščiti pred celično smrtjo. To je posebnega pomena za ljudi s sladkorno boleznijo zato, ker se bolezen v svojem poteku pogosto poslabšuje. Zato pride pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 1 do trajno visokih potreb po inzulinu, čeprav se pri njih koncentracija glukoze v prvih tednih in mesecih po uvedbi terapije z inzulinom izboljša. Tudi pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 je značilno postopno poslabševanje bolezni, zaradi česar morajo bolniki jemati vedno večje doze zdravil in si v končni fazi podobno kot bolniki s sladkorno boleznijo tipa 1 injicirati inzulin.

Kot glavna krivca za postopno poslabševanje presnovnega stanja bolnikov s sladkorno boleznijo trenutno razumemo zmanjševanje sposobnosti celic beta, da izločajo inzulin, in njihovo postopno odmiranje. Rezultati te raziskave vzpodbujajo nadaljnje raziskave o dolgoročnih učinkih zaviralca kašlja na celice beta in presnovno stanje pri bolnikih s sladkorno boleznijo, v primeru, da bi se ga dodajalo ustaljeni terapiji te bolezni.

Od zdravil na slovenskem trgu je dekstrometorfan zdravilna učinkovina v kombinaciji z drugimi zdravilnimi učinkovinami v tabletah Cafcold in Daleron Cold 3 ter v sirupu Medinite, edina zdravilna učinkovina pa v sirupu Formel.

 

Pripravil:

Doc. dr. Andraž Stožer, dr. med.

Predstojnik Inštituta za fiziologijo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru

 

 

http://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=1113